Tekke Huizingaprijs
Winnaar 2023
Laura Kracht
Laura Kracht has received the Tekke Huizinga Award 2023 for her exceptional cum laude thesis, ‘The Kaleidoscope of Microglia Phenotypes,’ completed in 2022 under the supervision of Bart Eggen, head of the Molecular Neurobiology research group at UMCG.
This esteemed award, accompanied by a €5000 prize to promote and stimulate research, was presented by Jos Kosterink, professor of hospital and clinical pharmacy and chairman of the Tekke Huizinga fund, at the kick-off event of the new research institutes on 8 December in the Red Hall of the UMCG. Although Laura herself could not attend Bart Eggen took the floor on her behalf.
The decision to award Laura this honour was prompted by her impressive combination of mechanistic laboratory work and analysis of patient material, especially postmortem brain tissue. Her thesis stood out for its concise summaries and engaging graphic representations of each experimental chapter. Laura’s contributions led to prestigious publications in leading journals, including an article in Science.
Winnaar 2022
Lianmin Chen
De prijs werd op 4 juli 2022 uitgereikt aan Lianmin Chen. Op 22 juni 2021 promoveerde hij cum laude op zijn onderzoek naar de rol van dambacteriën op de gezondheid.
Het darmmicrobioom verwijst naar biljoenen microbiële organismen die zich in de menselijke darm bevinden. In het verleden werd dit darmmicrobioom “een vergeten orgaan” genoemd, tegenwoordig wordt het beschouwd als “het tweede menselijke genoom”. Het proefschrift van Lianmin Chen werpt licht op verschillende aspecten van het menselijke darm microbioom. Het beschrijft de complexe interacties tussen microbiële soorten, de specificiteit van het individu, de stabiliteit op lange termijn, het metabool potentieel en de impact ervan op het plasma metaboloom. Ook beschrijft het de relatie met de gezondheid van de mens via de interactie met de omgeving en het menselijk genoom. De bevindingen die uit het proefschrift voortvloeien hebben geleid tot een beter begrip van de omgevings-genetica-microbioom-interacties die ten grondslag liggen aan de ontwikkeling van complexe ziekten. Deze kennis zal uiteindelijk bijdragen aan betere therapeutische behandelingsopties voor deze complexe ziekten.
Winnaar 2020
Frederike Bensch
De prijs is in 2020 gewonnen door Frederike Bensch met haar proefschrift “Molecular imaging on the move: from feasibility to contribution in clinical questions.
Door de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, onder andere middelen die op het immuunsysteem aangrijpen, is de overleving van patiënten met kanker verbeterd. Ondanks alle verbeteringen blijft kanker echter een van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd. Bestaande of verworven resistentie en heterogeniteit van tumorcellen zijn mogelijke oorzaken voor het falen van de behandeling. Het is daarom belangrijk om reeds vroeg in de ontwikkeling gedetailleerde informatie over het nieuwe geneesmiddel te verkrijgen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de verdeling van het geneesmiddel in het hele lichaam te weten en zo goed mogelijk te voorspellen welke patiënten baat kunnen hebben bij de behandeling.
Het doel van het onderzoek beschreven in dit proefschrift was om dergelijke informatie te verkrijgen met behulp van moleculaire beeldvorming met verschillende radioactief gemarkeerde antilichamen. Wij hebben de verdeling van meerdere antilichamen die in ontwikkeling zijn of al worden toegepast bij patiënten beschreven en vergeleken. Wij vonden dat het beoordelen van target saturatie mogelijk is met een radioactief gemarkeerd antilichaam die gericht is tegen de humane epidermale groeifactor receptor-3 (HER3). Daarnaast bleek dat PET met een radioactief gemarkeerd antilichaam gericht tegen de ‘programmed death ligand-1’ (PD-L1) de reactie van de tumor op de behandeling beter kon voorspellen dan immunohistochemie en RNA analyse. Tot slot kon PET met het radioactief gemarkeerde antilichaam gericht tegen HER2 bijdragen aan klinische besluitvorming. Vergeleken met conventionele technieken, kan een PET scan met een radioactief gemarkeerd antilichaam bruikbare informatie over het hele lichaam geven, wat met name relevant kan zijn bij de beoordeling van de reactie van het immuunsysteem.
Afdeling: Medische Oncologie
Winnaar 2018
dr. Y.A. de Vries
De prijs is in 2018 gewonnen door Ymkje Anna de Vries met haar proefschrift “Evidence-b(i)ased psychiatry”.
Ymkje Anna de Vries promoveerde in februari 2018 cum laude op haar proefschrift, getiteld “Evidence-b(i)ased psychiatry”. Zij deed haar onderzoek bij het Interdisciplinair Centrum voor Psychopathologie en Emotieregulatie (ICPE) en onderzoeksinstituut SHARE. In haar proefschrift heeft zij onderzocht hoe de schijnbare effectiviteit en veiligheid van behandelingen voor depressies en angststoornissen vertekend kunnen raken door biases in de literatuur. Daarnaast onderzocht zij of het mogelijk is om te voorspellen welke patiënten goed zullen reageren op behandeling. Ymkje Anna de Vries (1988) heeft biologie (Universiteit Leiden) en epidemiologie (Rijksuniversiteit Groningen) gestudeerd.
Winnaar 2017
dr. M.J. Bonder
De prijs is in 2017 gewonnen door dr. M.J. Bonder met zijn proefschrift The interplay between genetics, the microbiome, DNA‐methylation & gene‐expression. Hij studeerde Bioinformatica aan de Hanze Hogeschool en de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek is onderdeel van het onderzoeksprogramma 3GI: Groningen Institute for gastro intestinal genetics and immunology van onderzoeksinstituut GUIDE.
Marc Jan Bonder promoveerde maart 2017 jaar cum laude op zijn onderzoek naar de rol van darmbacteriën en DNA-methylatie op de gezondheid. Hij onderzocht de relatie tussen genetische variatie en DNA-methylatie en onderzocht de relatie tussen genetica en de aanwezigheid van bacteriën in onze darmen. Ook heeft hij mee gewerkt aan een onderzoek naar welke externe factoren zoals geneesmiddelen de verschillende soorten micro-organismen in de darm beïnvloeden.
Winnares 2016
dr. L. Küpers
Afdeling Epidemologie
Titel proefschrift: The first 1000 days and beyond. From early life environment tom epigenetics and childhood overweight.
In dit proefschrift benadrukken we het belang van de eerste duizend dagen van het leven (van conceptie tot 2 jaar oud) als een cruciale periode voor de preventie van overgewicht. Uiteindelijk concluderen we dat een gezonde respectievelijk ongezonde leefstijl (bv. roken) van moeders tijdens de zwangerschap de DNA methylatie in navelstrengbloed van hun kinderen kan veranderen en het kind vervolgens kan programmeren als weerbaar of juist kwetsbaar voor een ongezonde “obesogene” omgeving later in het leven.
Winnares 2015
dr. H. van Loo
Afdeling Interdisciplinary Centre for Psychopathology and Emotion regulation (ICPE)
Titel proefschrift: Data-driven subtypes of major depressive disorder
Winnaar 2014
dr. A.W.J.M. Glaudemans, MD, PhD.
Afdeling Nucleaire Geneeskunde en moleculaire beeldvorming
Titel proefschrift: Nucleair medicine strategies to image infectious and inflammatory diseases
Winnaar 2013
dr. H. Bouma
Samenwerkingsverband tussen de afdelingen Klinische Farmacologie, Reumatologie en Immunologie, en de afdeling Chronobiologie
Titel proefschrift: Immunological aspects of hibernation as leads in the prevention of acute organ injury
Winnaar 2012
dr. C. Moers
Afdeling Chirurgie
Titel proefschrift: Preserving organ function of marginal donor kidneys