Over Tekke Huizinga fonds
Doel stichting
Het doel van de stichting is het financieel faciliteren van onderzoek op het gebied van Transplantatie geneeskunde, Regeneratieve geneeskunde en Hematopoëse inclusief Transfusie geneeskunde in de regio Noord Nederland. De doelgroepen hiervoor zijn wetenschappelijke onderzoekers, artsen, MD-PhD studenten aan het UMCG, de RUG en gelieerde instellingen. Scholarships worden ook ter beschikking gesteld aan studenten en promovendi voor congres bezoeken of buitenlandse stages. Tenslotte ondersteunt de stichting de jaarlijkse uitreiking van de THF prijs van het ‘beste’ proefschrift van het jaar van de faculteit Medische Wetenschappen, RUG.
Hoe is het fonds ontstaan
In 1976 werd in Groningen een onderzoeksfonds ingericht dat genoemd werd naar de voormalige directeur van de Stichting Bloedbank Groningen, prof. dr. Tekke Huizinga. Na de fusie tussen de bloedbanken Groningen-Drenthe en Friesland werden de fondsen van het Tekke Huizingafonds en de Stichting Vrienden van de Rode Kruis Bloedbank Friesland samengevoegd tot de huidige Stichting Tekke Huizingafonds. De statuten van de stichting zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 4100908.
Tekke Huizinga
Tekke Huizinga leidde van 1942 tot 1976 de apotheek van het Algemeen Provinciaal Stads- en Academisch Ziekenhuis. Samen met prof. dr. Kolff was hij de oprichter van de eerste bloedbank van het Academisch Ziekenhuis. De opmars van de open hartchirurgie zorgde voor een grote behoefte aan citraatvrij en citraatarm bloed. Prof. dr. Huizinga ontwikkelde zelf een methode om dergelijk bloed te verkrijgen. Deze methode kwam later ook goed van pas bij het verbeteren van de nierdialyse.
Hij was directeur van de in 1953 opgerichte Stichting Bloedbank Groningen. In 1957 werd hij benoemd tot buitengewoon hoogleraar farmacotherapie. In samenwerking met prof. dr. Eerland werd hij de eerste die cryoprecipitaat uit plasma wist te bereiden.